ירושה ניתנת לאדם לאחר שהוא היה כלול בצוואה של אדם אחר. הצוואה היא מסמך משפטי אותה עורך נוטריון, בו מצווה אדם מה ייעשה ברכושו לאחר מותו (מה שמכונה עיזבון). כדי שהצוואה תהיה בעלת תוקף משפטי ויהיה אפשרי לפעול על פיה, היא צריכה להיעשות באחת מהדרכים הקבועות בדין. עריכת צוואה אפשרית בזכות חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, שמכיר זכות קניין כזכות יסוד מוגנת. לפי החוק, אדם יכול להדיר את אישתו וילדיו מרכושו, להעדיף ילד אחד על פני אחר ואף לצוות שכל רכושו יעבור למוסד כזה או אחר, כל עוד אותו מוסד הוא גוף משפטי מאוגד כדין. כמו כן, אדם יכול להתנות בתנאים את הצוואה ולהוריש את רכושו רק למי שקיים את התנאים.
המשפט הישראלי מכיר בארבעה סוגים של צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות, צוואה בעל פה וצוואה הדדית. עריכת צוואה הנעשית בפני נוטריון היא בעצם צוואה בפני רשות.
עריכת צוואות בפני נוטריון – איך זה מתבצע?
לצורך עשיית צוואות נוטריוניות, יש להצטייד במסמך מוכן של צוואה מנוסח על ידי עורך דין ותעודת זהות. הנוטריון יושב עם האדם שמעוניין בצוואה, מקריא לו את הצוואה ומוודא שהוא מבין היטב את התוכן והמשמעות המשפטית. אישור הצוואה יינתן רק אחרי שהנוטריון בטוח שהמצווה מבין את צוואתו, כשיר מבחינה מנטאלית, וחותם עליה מרצונו החופשי, ללא כל התערבות של קרוב משפחה או אדם אחר בעריכת הצוואה. תקנות הנוטריונים מחייבים כל נוטריון לבצע הליך מסודר של זיהוי החותם בפניו, ולוודא מראש כשירותו, רצון חופשי והבנת התוכן ומשמעותה, טרם אישור נוטריוני.
לאחר מכן, מתבצעת חתימת הצוואה על ידי הנוטריון, וניתנת אישור נוטריוני לצוואה כדין לפי נוסח קבוע המצוי בתוספת לתקנות הנוטריונים. עותק אחד של הצוואה ישאר במשרד הנוטריון המאשר, גם כן לפי חוק הנוטריונים.
עלות עריכת צוואה בפני נוטריון.
עלות אימות צוואות בפני נוטריון הינה קבועה מראש על ידי משרד המשפטים, ומחייבים כל נוטריון הפועל בישראל. עלות ניסוח והכנת מסמך הצוואה עצמה הינה בתשלום נפרד ונוסף, ללא כל קשר לאישור הצוואה אם היא נעשית על ידי עורך דין המתמחה לעריכת צוואות
לעריכת צוואות נוטריוניות לחצו.
למעבר לעמוד נוטריון